Quantcast
Channel: calimara
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Puncte forte și slabe ale Coaliției Pro-Europene din RM

0
0

Puncte forte și slabe ale Coaliției Pro-Europene:a)V-a rezista aceasta până la alegerile parlamentare ordinare?;b)Ce elemente ar putea să o avantajeze în raport cu PCRM și în ce domenii?; c)Coaliția este mai slabă decât PCRM?; d)Ar trebui PLDM și PDM să se critice sau să mențină o relație cordială până în data alegerii? e) Considerați că de dragul salvării guvernarii proeuropene trebuie de recurs la mijloace nedemocratice sau respectarea pocesului democratic este mai important decât rezultatul alegerilor?

 

Anul 2014 este un an de maximă importanță pentru Republica Moldova! De ce? Pentru că sunt preconizate o serie de evenimente care vor  sonda coeerența platformelor politice a fiecărui dintre partidele țării ( evenimentul de maximă importanță alegerile  parlamentare din noiembrie).

Sunt de altfel  o mulțime de probleme strigente care necesită rezolvare promtă dar totul se poate realiza prin conlucrare,( o conlucrare bazată pe raționalitate). Conlucrare între cine? Conlucrare la nivelul politicului. Cât de credibilă și cât de eficientă este aceasta în sânul Alianței actuale? E o conlucrare satisfăcătoare (chiar putem constata  unele îmbunătățiri față de AIE1 și AIE2). Ei uitați-vă că de data aceasta funcțiile minesteriale (care fură știm cu toți mărul discordiei pentru AIE2) au fost împărțite după dorințele fiecărui partid (e vădit că acestea s-au împărțit conform intereselor ale fiecărui dintre tabere). Un model eficient de conlucrare fu și acel 3 noiembrie 2013, unde în PMAN s-au strâns benevol și oarecum forțat mii de cetățeni care s-au declarat pro-Europa.

A fost bine pentru imaginea Alianței, a fost bine și gestionarea crizei produs de embargoul Federației ruse asupra vinurilor moldovenești

Cabinetul Leancă sunt sigură că v-a rezista până la apropiatele alegeri parlamentare. Oarecum sunt obligați să reziste pentru că pierd din credibilitatea electoratului care e și așa dezamăgit. Ceea ce ne propune alianța este obținerea liberalizării sistemului de vize, în speță acesta e dezideratul principal al ei care după ultimele declarații, (de altfel optimiste ale domnului Leancă) v-a fi realizat în iulie. E ”Asul din mâneca lui Leancă, din mâneca Alianței”! De aceea punctul fierbinte și la propriu și la figurat e luna iulie, atunci v-om ști sigur cât mai rămâne din imaginea și simpatizanții AIE-ului.

sursa:publika.md

Dușmanul nr.1 al AIE-ului rămâne a fi PCRM, un PCRM care însă este atins de  ”procesul de migrarție” , în decursul a mai bine de un an și… fețe sonore ale partidului au migrat la rivali s-au au pus bazele propriilor partide (Igor Dodon cazul cel mai relevant care ulterior pune bazele unui partid socialist arțăgos menit să destabilizeze și să contramandeze acțiunile părții liberale în special dar și a celorlalte partide în general, alt caz cel a lui Victor Șelin pune bazele  PSD-ului respectiv ”charismaticul și înflăcăratul odinioară comunist” Sergiu Sarbu care a aderat la PDM de altfel acesta își argumentă opțiunea astfel ”În PDM am găsit o echipă foarte onestă, consolidată, o echipă care vine întotdeauna în susţinere şi în ajutor. Fiecare îşi are domeniile de responsabilitate şi nu am întîlnit absolut nici un fel de probleme, deoarece facem un lucru comun”), cert este faptul că cei mai mulți dintre foștii comuniști se regăsesc în rândurile PDM-ului. PDM e cea mai bună soluție pentru migratorii comuniști pentru că aici găsesc noi posibilități de afirmare, mediul nefiind întru totul nou, PDM e la fel un partid de stânga care are stabilite conexiuni puternice la nivel de conducere ” echipă consolidată” așa cum afirmă cei mai mulți dintre noii veniți. Cei care pleacă de la comuniști sunt cei care nu mai fac față mendrelor clanului Voronin, (un Voronin obosit și aproape devenit ridicol).

Însă ce dezavantajează PDM-ul cel mai mult e chestia asta de fațadă care de altfel putem să i-o atribui și PLDM-ului (partid, partide oligarhice ce reprezintă interesele oligarhilor și a funcționărimii nu și a cetățeanului de rând), sunt o serie de acțiuni ale mai multor membri ale acestor partide și mai ales a celor din PDM, care nu sunt privite cu ochi buni de populația țării, ceea ce a indus alegătorului acea starea de scepticism și neîncredere! Cred că PDM poate juca cartea ei dacă schimbă imaginea aceasta, chiar ducând-o la extreme prin renunțarea la unii dintre membri. PDM-ul are nevoie de calitate nu de cantitate!

Ceea ce face ca în ultima perioadă totuși PCRM-ul să fie în top, este oarecum starea aia de nostalgie a celor mulți după cică ”vremuri de stabilitate economică și socială”! Stabilitate dar cei mulți încă nu realizează că altele au fost condițiile guvernării PCRM-iste și altele sunt nevoile și condițiunile ”societății actuale”. Comuniștii sunt cei care au făcut reforme populare, comuniștii au în spate încă electoratul fidel și iubăreț ”de mama Rusia”, comuniștii încă văd cel mai plauzibil mod de funcționare în Uniunea Vamală, (Uniune Vamală care nu presupune decât funcționare pașnică sub ”aripile protectoare” ale ” maicii Rusia” pe când pentru cei mai mulți integrarea în UE e o condițiune mult prea dificilă, ”cică sunt multe obligațiuni ce mai chestii birocratice ce să facă moldoveanul cu ele atâtea standarte, caliatate ce mai …greu frate de realizat !”)

E problema în mentalitate și percepere în rândurile societății, alianța tre să muncească mult în această privință!

PLDM e partidul care în accepțiunea multora ar putea atrage de partea sa electoratul dreptei! Dar oare cât e dispus și PLDM-ul să renunțe la ”impuritățile ” din rândurile sale, ”impurități” acuzate în cazuri de corupție și spălare de bani.

sursa: timpul.md

Sondarea electoratului la ora actuală devine tot mai dificilă pentru că se atestă un număr mare de nemulțumiți, sceptici chiar care nu văd rezonanță în acțiunile unuia sau altui partid. Totuși cei care sunt în măsură să repare ceea ce au deteriorat sunt liderii celor două partide PLDM și PDM. Văd o acută necesitate de conlucrare eficientă între cele două. Cele două singurile în măsură.

E ”absolut” penibilă  însă situația în care  cele două vor face rabat de la normele legale și democratice pentru a se menține la putere. Chiar dacă a face politică înseamnă ”Scopul scuză mijloacele!” De data aceasta și în acest context chiar nu-și are rostul. E o perspectivă idealistă însă care ar trebui să fie acceptată și implimentată pentru a nu se crea precedente nefaste și imorale!

Alianța are nevoie de o politică bazată pe moralitate și transparențe, conlucrare eficientă, ingeniozitate din partea liderilor săi, fermitate și credibilitate, platforme politice ajustate necesităților actuale.

revista școala românească

Calea dialogului e cea mai eficientă!

Anul acesta ar trebui să marcheze ”începutul-sfârșitului”  unor partide și politicieni inapți, respectiv a unei lipse de consens și transparență decizițională, ar trebui să stabilească un filament politic durabil care să asigure în cele din urmă necesitățile cetățenului! Numai așa putem să evităm soarta împărtășită de vecina de la Est!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles